
 
 

TAKE BACK EXEMPTIONS WEBINAR 

QUESTIONS  &ANSWERS 

 
Please note: All ‘Retailers’ that sell ‘in-scope’ drinks containers have a legal 

obligation to register with Re-turn. Following registration with Re-turn, Retailers 

can then apply for a Take Back Exemption. 

 

Q. How do I know if I qualify for a Take Back Exemption as a hotelier? 

 

A. Please refer to the Take Back Exemptions document on our website. 

If you are in Hospitality – Hotel, Restaurant, Pub or café, you will automatically be 

eligible for a Take Back Exemption and this will be offered as an option during the 

registration process. This will automatically be granted based on ticking the box for 

Take Back application and validation by Re-turn that information provided is correct. 

 

Q. Other than registering, if I have a take back exemption, is there anything else I 

need to do in relation to the Deposit Return Scheme? 

 

As a ‘Retailer’ who sells in scope drinks containers with the Re-turn logo, you must 

display your Re-turn Membership for all customers to view.  

If you have a Take Back Exemption, this notice will also provide the Re-turn website 

address and QR code for customers to locate the nearest Deposit Return point. 

In addition, please review the Retailer Toolkit on the Re-turn website regarding 

obligatory and recommended POS (Point of Sale) 

EXAMPLES: 

*If charging  a deposit, you must show the deposit value as a separate line item on 

any invoice, receipt etc, as per Regulation 17 (1) (2) of the DRS Regulations.  

On SEL, we strongly recommend displaying the Product price and the deposit price. 

For those with Vending machines, there are POS required to displayed on machine. 

 

Q. I have a restaurant and will pay a Producer a deposit for my cans and bottles. Do 

I have to charge my customers the deposit, in addition to the price of the can or 

bottle? 

 

A. It depends on whether the product sold is consumed on the premises or whether it 

is sold for takeaway and off site consumption. 

https://www.irishstatutebook.ie/eli/2021/si/599/made/en/pdf
https://www.irishstatutebook.ie/eli/2021/si/599/made/en/pdf
https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/wp-content/uploads/2023/07/Take-Back-Exemptions-3.7.23.pdf
https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/wp-content/uploads/2023/07/Re-turn-Retailer-Toolkit-Final-10.07.2023-1.pdf


As per Regulation 16 of the  DRS Regulations HORECA has  an exemption not to 

charge the deposit where an in-scope product is purchased and consumed on the 

premises. The rationale for this is that the empty containers remain on premises and 

are collected on-site. 

  

If a restaurant sells an in-scope product for take away, then it should charge the 

deposit.  Otherwise the restaurant will be at a loss of the deposit if the product is 

consumed off the premises and the deposit is redeemed elsewhere (i.e. in a retail 

outlet operating a return point).  

 

Q. I have a pub – do I need to register at all as I will have a Take Back Exemption as 

part of Hospitality? 

 

A. All ‘Retailers’ as defined in legislation need to first register with Re-turn and then 

apply for a Take Back Exemption. When this is granted, you will be issued with a 

notice showing that you are a Re-turn Member with a Take Back Exemption from 

Deposit Return. 

 

Q. I have a number of off-licences – can I choose which ones have a Take Back 

Exemption and can I have an RVM installed if I want? 

 

A. If your off license is 250sqm or under, you should register with Re-turn and then 

apply for the Take Back Exemption, which should be granted based on the store 

size. 

Should you wish not to apply for a Take Back Exemption, you will then be required to 

provide a take back service for all consumers who wish to return in scope bottles and 

cans to your store.  

All Retailers providing take back can either opt to take back material; 

➢ via a Reverse Vending Machine (RVM)  

or 

➢ via manual return (i.e. over the counter) 

The list of approved RVM suppliers may be viewed on Retailer page of Re-turn 

website.  

 

Q. To be clear do retailers that do not sell in scope products still need to register and 

then apply for an Exemption. 

A. No, only retailers that sell in-scope products must register with Re-turn. If you do 

not sell ‘in scope’ drinks containers, you have no legal obligation to register with Re-

turn. 

 

Q. For Cinemas & theatres with large dwell spaces but small retail counters that sell 

limited in scope products how do we get Take Back Exemption from the scheme? 

What evidence is required, if any, for a footprint exemption? 

https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/retailer/


A. In mid-October, all ‘Retailers’ who register will be able to apply for a Take Back 

Exemption, with criteria outlined, The application will be processed and a decision 

communicated within 4 weeks.  

 

Q. In case of having a vending machine (owned by another company) on premises, 

who is responsible for accepting returns?  

A. The owner of the vending machine is responsible for applying for a Take Back 

Exemption for their machines. When granted, a vending machine sticker/notice must 

be displayed on the machine, indicating membership of Re-turn and displaying the 

QR code for Deposit Return locations. The vending machine brand guidelines may 

be viewed in the Retailer Toolkit brand guidelines.  

 

Q. Would a kitchen also be considered as an area where the consumer cannot go? 

(since they don't have access to it) 

A. No, the kitchen is not included in the 250 sq. metres as the kitchen is not a 

customer facing area. 

Store space includes all retail facing areas including entrance area, aisles, shelf 

space, deli counters/sections, check out areas and behind till space. It excludes 

storage and office areas which the consumer does not have access to. 

 

Q. If I'm a food to go outlet which is smaller than 250sqm, should I apply for a 

size/footprint Take Back Exemption or a food to go Take Back Exemption? 

A. Food to Go outlets may apply for a Take Back Exemption based on the size of the 

outlet being below 250 sq metres.  

 

Q, Would a Take Back Exemption result in the additional charge being applied by the 

Hotel’s supplier not being recouped? 

If the additional charge referred to here is the deposit, then as previously mentioned 

a hotel can avail of the exemption not to charge the deposit for on site consumption, 

but the deposit should be charged for off site consumption.  

The Hotel can redeem deposits by returning bottles and cans to the nearest deposit 

return point. 

 

Q. If a Hospitality unit sells in-scope products for both eat in and eat out, can they 

choose to charge the deposit for both customers for ease of pricing?  

A. Yes, but customers who pay the deposit and consume the beverage onsite will be 

entitled to redeem their deposit onsite.  If it is a take away sale  then entitled to take 

https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/wp-content/uploads/2023/07/Re-turn-Retailer-Toolkit-Final-10.07.2023-1.pdf


away their empty bottles or cans and bring them  to a deposit return point to redeem 

their deposits  

*Please note that if charging a Deposit, this deposit charge must be shown as a 

separate line item on receipts.  

 

Q.If you are a Food to Go retailer that also offers online sales, do you have to apply 

for both types of Take Back Exemptions, or does one cover both? 

A. Only one take back exemption per premises is necessary. Food to Go outlets may 

apply for a Take Back Exemption if a premises is on or below 250 sq metres.  

Depending on the business, if the majority of sales are online, then it would be best 

to apply for an exemption as an online retailer. As an online retailer, you can apply 

for a Take Back Exemption, which should be automatically granted after application.  

 

Q. If a German website/online platform sells beer globally, but Irish customers go 

onto the German website and buy in-scope products and get them delivered to 

Ireland, does that make the German online retailer a Producer as well as an Online 

Retailer? Are there any expectations for the non-Irish Retailers operating those 

global websites to comply with the Irish requirements? 

A. If a Retailer outside of ROI wishes to sell in-scope products to the ROI market, 

they should establish an Irish based legal entity.. They will then need to register with 

Re-turn as a Producer/. Following registration, the company must then ensure that 

all in scope products sold to Irish consumers feature the Re-turn logo and that a 

deposit fee is charged.  

Finally, they should flag this to Irish consumers ordering in-scope products on their 

site.  

 

Q. How should online delivery retailers (like just eat) display their exemption? 

A. Online delivery retailers should display their Re-turn Membership and Take Back 

Exemption notice on their sites and on all sales receipts / documentation with the QR 

code for Deposit Return locations nationwide.  

 

Q. I am looking to find out about exemptions in hospitality for vending machines 

present within the premises. Is it possible to qualify for exemption in such case? 

A. It is the responsibility of the Vending Machine owner to register with Re-turn. After 

registration, the vending machine owner may apply for a Take Back Exemption and 

when granted, must display notice/stickers provided in Retailer Toolkit as per brand 

guidelines. 

 

https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/wp-content/uploads/2023/07/Re-turn-Retailer-Toolkit-Final-10.07.2023-1.pdf


Q. Are exemptions for deposit collection likely to be introduced in future? For 

example, for non-Irish online marketplace operators operating global/foreign 

website?  

A. As per regulations, all retailers who sell PET plastic bottles and cans in the 

Republic of Ireland must register with Re-turn.  

If a Retailer outside of ROI wishes to sell in-scope products to the ROI market, they 

should establish an Irish base / company. They will then need to register with Re-

turn as a Producer/Retailer and sign the Producer agreement and then apply for a 

Take Back Exemption. The retailer must charge a deposit for all in scope products 

and the receipt must show the deposit as a ‘separate line item’.  All online sellers 

must provide a QR code for Deposit Return locations on sales documentation. 

 

Q. On the original application form, I didn’t see a box to tick for apply for a take back 

exemption. Where do we get the link to apply for a take back exemption?  

A. The option to apply for a Take Back Exemption will be available from mid-October 

on our Retailer registration portal.  

 

Q. Is the retail space measured only on the space that a customer can access. Back 

of the deli counter and till points are exempt from this. 

A. As per Take Back Exemptions document, the store size is defined as: All retail 

facing areas including entrance area, aisles, shelf space, deli counters/sections, 

check out areas and behind till space. It excludes storage and office areas which the 

consumer do not have access to. 

 

Q. Will a retailer get a cert to say I am Take Back Exempt? Notices alone to 

customers may not be enough 

A. All Retailers who register, apply and are granted a Take Back Exemption will be 

issued with a notice confirming Re-turn Membership of the Retailer. This Take Back 

Exemption Notice will include name and location of the Retailer, in addition to 

displaying a QR code for locating Deposit Return points nationwide. 

 

Q. Will the guidelines for vending exemption also apply to micro-markets? 

Unattended retail units - usually no larger than 25 sq m? Assuming they must also 

apply for takeback exemption. 

A. It is the responsibility of the Vending Machine owner to register with Re-turn. After 

registration, the vending machine owner may apply for a Take Back Exemption and 

when granted, must display notice/stickers provided in Retailer Toolkit as per brand 

guidelines. 

https://drsiappprod.b2clogin.com/drsiappprod.onmicrosoft.com/b2c_1a_signup_signin/oauth2/v2.0/authorize?client_id=82298b54-17c9-4a47-8ee3-69a7020a859f&scope=82298b54-17c9-4a47-8ee3-69a7020a859f%20openid%20profile%20offline_access&redirect_uri=https%3A%2F%2Fportal.re-turn.ie%2F&client-request-id=0527812e-b9a7-4906-afb5-ad464020427f&response_mode=fragment&response_type=code&x-client-SKU=msal.js.browser&x-client-VER=2.37.0&client_info=1&code_challenge=h2sflyhI-XdARX3HR3_Jm5iKd0z_JSPqrkOYV7yfCB8&code_challenge_method=S256&nonce=3abcaf59-adf9-434a-9d10-b5a7fc1ef7a1&state=eyJpZCI6Ijk4MzlhMzM5LThhMzMtNDcwYy05NmY5LWNkNGFlZDI3Mjg3YSIsIm1ldGEiOnsiaW50ZXJhY3Rpb25UeXBlIjoicmVkaXJlY3QifX0%3D
https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/wp-content/uploads/2023/07/Take-Back-Exemptions-3.7.23.pdf


 

Q. Where can we get a take back vending machine? 

A. Presuming that you mean a Reverse Vending Machine, Retailers who opt to use a 

Reverse Vending Machine must choose from the approved list of RVM suppliers as 

detailed on the Re-turn website.  

 

Q. What if a retailers store is marginally outside the 250sqm - will this be considered 

for exemption? 

A. The Take Back Exemption criteria and process are detailed in the Take Back 

Exemption doc on the Re-turn website. If a Retailer is applying based on store size, 

the criteria is 250sqm and under for eligibility. Note the footprint exemption of 250sq 

mtrs is quite large in comparison to the international norm. 

 

Q. When does the exemption process open? 

A. The Take Back Exemption process will be active online from mid-October. 

 

Q. I am hotelier and we don't sell plastic bottles or aluminium cans in house or for 

take away. Do we need to forward evidence that those items are not available for 

sale on our premises? 

A. No – if you do not sell any PET  plastic bottles or aluminium  / steel cans, you do 

not have any obligation to register with Re-turn.  

You may be asked to provide evidence of this should there be a spot check of your 

premises at a later date.   

 

Q. What happens if a Retailer does not hear back after 4 weeks? 

A. All Retailers should have confirmation of whether they have been granted a Take 

Back Exemption after 4 weeks. Should you not hear back, please contact the Retail 

support team in Re-turn for further details. 

 

Q. If you qualify for an exemption, do you hold onto the deposits  paid or is this 

repaid to re-turn at intervals ? 

A. If a Retailer applies and is granted a Take Back Exemption, there is no 

requirement to take back any in scope bottles or cans or to redeem deposits to 

consumers..  

 

https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/retailer/
https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/wp-content/uploads/2023/07/Take-Back-Exemptions-3.7.23.pdf
https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/wp-content/uploads/2023/07/Take-Back-Exemptions-3.7.23.pdf


Q. How can a restaurant owner get the 15 or 25c back on products consumed on 

site? 

A. The Restaurant owner brings back the cans / bottles to their nearest Deposit 

Return point and gets their deposit refund there.  

 

Q. As we purchase PET Bottles and Cans from suppliers for sale in our Bars, 

restaurants in-scope, are we being charged a deposit fee for these. At the end of 

business are we to collect all these items and return to supplier ? 

A. As per the DRS regulations, the deposit is charged at all stages of the process. 

‘Retailers’ will be charged a deposit by Producers. The Restaurant / Bar owner then 

decides if they wish to charge customers the deposit fee (DRS Regulations 

Regulation 16 -  allows for an exemption not to charge the deposit where an in-scope 

product is purchased and consumed on the premises).  or take away sales the 

deposit should be charged and the consumer owns the bottle/ can and is free to 

leave the premises with the container and get a refund at the nearest deposit return 

point. 

If a restaurant or bar does not  charge a deposit (for onsite consumption, they collect 

the empty cans and bottles  on premises and return them to get their deposit back at 

any deposit return point.  If there are large volumes of DRS material to be returned 

then a take back exemption may not be the best option.  In such cases, there may 

be a sound business case to justify the installation of an RVM and the collection of 

the empty DRS material by Re-turn. 

 

Q. Are you saying we no longer put these containers into recycling bin? we need to 

have separate bin for these products? 

A. Yes, DRS material should no longer be placed into the existing recycling bins. 

All Retailers who sell in scope drinks container to consumers will have to register 

with Re-turn. You can then apply for a Take Back Exemption if eligible. Should you 

wish not to apply for a Take Back Exemption, you will then be required to provide a 

take back service for all consumers who wish to return in scope bottles and cans to 

your store.  

All Retailers providing take back can either opt for an RVM or take back Re-turn logo 

containers over the counters (manual return). The list of approved RVM suppliers 

may be viewed on Retailer page of Re-turn website.  

Collections of deposit returns will be based on the take back method chosen and 

quantities returned. 

 

Q. Are workplace canteens exempt? 

A. No. In all instances where in scope drinks containers are sold to consumers, the 

‘retailer’ is obligated to register with Re-turn. If the workplace canteen is under 

250sq.m., they can apply for a Take Back Exemption. 

https://www.irishstatutebook.ie/eli/2021/si/599/made/en/pdf
https://re-turn-uat.aecordigitalqa.com/retailer/


 

Q. What happens if a retailer does not display notices to customers? Will there be 

spot checks? 

A. Yes, there will be spot checks.  All Retailers are legally obliged to display the Re-

turn Membership notice or in the case of those granted a Take Back Exemption, they 

must display this notice to consumers. Re-turn are presently finalising the 

mechanism for compliance with local authorities who will be responsible for 

enforcement of the DRS regulations. 

 


